הבעיה הענקית שלי עם קורסי "כך תבנו לעצמכם אתר בזול!" או עם הבטחות לבניית אתר חינם הוא שאין שם תיאום ציפיות. רוב האנשים שרוכשים את הקורסים האלו חושבים שלקנות דומיין ואחסון ולדעת לעבוד עם אלמנטור זה מספיק כדי שהאתר יביא לקוחות. סקופ: זה לא, ובסוף או שהאתר נשאר פיל לבן או שאת מה שהם לא שילמו לבוני אתרים הם משלמים לי או לקולגות שלי שנתקן.
בדצמבר 2020 היה אצלי לקוח עם שני אתרים. בואו נקרא לו לצורך הנוחות מ'. הוא לקח קורס בניית אתרים לבד ומבחינתו הוא בנה שני אתרים – והאתרים אכן היו בנויים. אבל הם פשוט לא היו טובים.
לבנות לבד אתר איקומרס
אתר אחד היה אתר איקרמרס. "איקומרקס" (או e-commerce) הוא מסחר ברשת. זה אתר שהוא חנות והמטרה שלו היא למכור מוצרים.
האתר היה חייב קמפיינרית פייסבוק כדי להתחיל למכור (מ' הריץ קמפיין – לבד, אלא מה. לא היתה לו מכירה אחת והוא שילם כמה מאות טובות לפייסבוק). כשלימדו את מ' לבנות אתר איקומרס, אמנם לימדו אותו שהוא צריך קמפיין כדי להזרים תנועה לאתר – אבל לא לימדו אותו איך לעבוד נכון בקמפיינים של פייסבוק וגוגל. הקורס הרי עוסק רק באיך לבנות אתר, לא באיך להביא לו טראפיק. לא סיפרו לו שיש בעולם פיקסל של פייסבוק, לא אמרו לו ליצור פיקסל ולא אמרו לו איך להתקין אותו – וגם לא אמרו לו שעדיף לקחת איש מקצוע ושמדובר בהוצאה.
לא לימדו את מ' מה מגדיל מכירות ומה מגדיל נטישת קונים מהאתר. לא אמרו לו, למשל, שלהכניס לעמוד מוצרים קשורים או נוספים מגדיל מכירות, לא לימדו אותו איך להראות ללקוח בתחתית העמוד מוצרים שהוא נטש, לא אמרו לו שום דבר על מייל אוטומטי שמזכיר נטישת עגלה או על קופון לאנשים שרוכשים בפעם הראשונה. לא אמרו וחזרו ואמרו שאסור שיהיו שגיאות כתיב באתר כי זה נראה רע מאוד; לימדו איך לבנות אתר – לא איך למכור באתר שבנית.
לבנות לבד אתר תדמית
האתר השני היה אתר תדמית. אתר תדמית הוא אתר שאמור להיות חלון ראווה של עסק: לספר לגולשים מי העסק ומה הוא עושה. אתרי דמית הם אתרים שמספרים לעולם על השירותים שאתם נותנים, לפעמים עם בלוג ולפעמים בלי, ומעודדים ליצור איתכם קשר כדי להתקדם מקצועית (כמו האתר הזה).
כל האתר אמר שללקוח אין יכולת לספר את הסיפור שלו מספיק טוב, שאין לו שום אסטרטגיה ושהלקוח חייב ייעוץ עסקי (שהוא לא יקח). התכנים באתר אמורים לשקף לקוראים דברים שבעל האתר רוצה שידעו, והאתר העלה שאלות שהיה ברור שהוא לא יודע לענות עליהן בעצמו.
התוכן היה בעייתי, והיה כל כך מעט ממנו שהאופטימיזציה הראשונה למנועי חיפוש שהייתי עושה היא להוסיף עוד ממנו. לא היה תוסף SEO ועוד לא דיברנו על כתיבת מאמרים. הסתכלתי על האתר והבנתי שמ' לא מבין.
גם העיצוב היה חובבי מאוד. מעצבים שזה המקצוע שלהם היו שופכים רשימת בעיות ארוכה משלי. הרשימה שלי די קצרה: לא היתה שפה אחידה. האתר נראה כאילו הוא עשוי מטלאים שונים שחוברו ביחד וחלק מהטלאים יצאו מהאופנה לפני עשור; לא לימדו אותו שצריך להקפיד על גודל אחיד של תמונות של חברי הצוות, לא היה קשר בין התמונות לתכני האתר, חלק מהטקסטים היו לבן על רקע תמונה שכללה גם לבן, מה שהפך אותם ללא קריאים. בקיצור, לימדו איך לבנות אתר – לא איך לעצב אותו, לא מבחינת האסתטיקה ולא מבחינת חוויית המשתמש.
דוגמאות לבעיות באתר של מ'
- באתר היו רק שלושה עמודים: בית, אודות ויצירת קשר. לא היו עמודים למוצרים/שירותים, לא היה עמוד לבלוג, לא היו פוסטים בבלוג. היעדר עמודים שמהם ברור מה נותנים ואיך – הם הסיבה בגללה אמורים ליצור קשר. מאמרים מקצועיים אמורים לעודד אנשים ליצור את הקשר הזה.
- עקרון אמיל"י (אני מה יוצא לי מזה)? לא קיים. האתר שלכם צריך לפנות ללקוח ושיהיה לו מאוד ברור מה יותר לו מזה.
- לא כתוב מה השירותים שמ' נותן, מה זה אומר ואיך הוא נותן אותם – כתוב רק מה תחום העיסוק – ותחום זה פשוט לא מספיק כדי שיקנו ממך. חייב להגיד בדיוק מה אתם עושים.
- אין מידע שמסביר מה הערך המוסף שלו בתחום הזה: מה הוא מביא איתו? למה הוא?
- אין מאמרים מקצועיים שמדגימים את הידע שלו או מה אפשר לעשות באמצעות השירות שהאתר מציע לרכוש. לא כל אתר צריך מאמרים מקצועיים ויש מצב שיש אתרים שמסתדרים יופי בלי זה, אבל יש להם אפיקים אחרים. ללקוח אין את הקרדנציות והשם שיאפשרו לו להרשות לעצמו את זה מול לקוחות שלא מכירים אותו (ושעבורם, בגדול, מיועד האתר).
- מהשיחה עלתה ההנחה המתסכלת שהוא חושב שהוא ישלח לאנשים לינק לאתר, הם יכנסו, ימלאו טופס יצירת קשר – ויהפכו ללקוחות משלמים (בביקור הראשון שלהם באתר, כן?). הוא לא מבין שלא רק שהאתר חייב לתת להם סיבה לחזור (אק"א תוכן) – הם יהיו מוכרחים לחזור כי רוב האנשים שהופכים ללקוחות משלמים – לא עושים את זה אחרי ביקור ראשון באתר.
מ' הגיע אלי לתמיכה טכנית מתוך מחשבה שכמה תוספים והזזות אובייקטים זה מה שיעשה לו את המכה, אבל לא זה מה שהוא היה צריך. הוא צריך קמפיינרית פייסבוק, יועצת עסקית, ו-SEO+תוכן (ורק את השלישי אני עושה).
כנראה שהוא לא ירכוש שירות כזה בתשלום כי זה לא זול והוא כבר רכש קורס, אחסון, דומיין, רשיון אלמנטור, תוסף דרופשיפינג – ואף אחד לא אמר לו שזה לא מספיק. מה שהוא הבין זה "תבנה לעצמך אתר בזול ותעשה מלא כסף".
ואתם, מה יוצא לכם מזה?
יש בעיה של תיאום ציפיות בתחום בניית האתרים בזול (או בניית אתרים לבד). אתר זה לא רק אחסון, דומיין, וורדפרס ולדעת לעבוד עם אלמנטור.
אחד הסודות של האינטרנט הוא שמאמרי "3 כלים חינמיים לעיצוב אתר" שמדברים על כלים או נותנים טיפים מקצועיים – משרתים שתי אוכלוסיות עיקריות: אנשים שזה המקצוע שלהם ורוצים להעשיר את הארסנל, ואנשים שמתעסקים בתחום קרוב ורוצים לסגור פינה מקצועית. כלים לגרפיקה בשביל בוני אתרים שהם לא גרפיקאים הם דוגמה נפוצה (אני, למשל, משתמשת ב-Crello לעתים קרובות), טיפים של SEO לכתיבת תוכן ודרכים להקטנת משקל תמונה בשביל בעלי אתרים ש-SEO הוא לא המקצוע שלהם אבל יודעים לכתוב תוכן לאתר של עצמם או מעלים אליו את התמונות.
יכול להיות שמשהו יסתבך ויצטרכו עזרה של בונת אתרים מקצועית. יש כאלה שיצטרכו אחר כך עזרה של מעצב/ת אתרים לגרום לו להיראות יותר טוב, או של אשת תוכן או SEO שתעזור להם עם התכנים או עם הבאת לקוחות דרך האתר באפיקים אורגניים. האם זאת הוצאה? ודאי. אבל זאת הוצאה מוכרת, ועוד יותר מזה – זאת השקעה.
מה אפשר לעשות לבד ולמה צריך איש מקצוע
יש אנשים שיכולים לבנות לעצמם אתר והוא יענה להם על הציפיות. שהם יודעים לכתוב תוכן, או שהם אחרי תהליך ליווי עסקי שהם יודעים מה הם רוצים שיהיה באתר הזה, או שהם יודעים CSS, לעצב, או לעבוד עם כלים כמו מערכות דיוור ויודעים מספיק על אוטומציות ואינטגרציות. גם אז, הרבה מהם יצטרכו עזרה שתשלים את מה שהם לא יודעים. בניית אתר תדמית או איקומרס מצריכה סט של כישורים והיא הרבה יותר מ"וורדפרס וכמה תוספים".
יש דברים שאתם יכולים לעשות לבד, אבל יש דברים שיתכן שעדיף לכם להיעזר עבורם באנשי מקצוע. זה רק עניין של תיאום ציפיות – ובזה קורסי בניית אתר לבד נוטים להיכשל.
אם אתם נחושים לצאת בזול או שאתם מרגישים שאין לכם כסף לשים ואתם רוצים אתר – זה בסדר. חינם יכול להביא תוצאות, וכבר היו דברים מעולם, אבל ברוב המקרים החינם כנראה יביא לתוצאות הרבה פחות טובות מתוצאות שיביא איש מקצוע – ולו בגלל פקטור הנסיון. אני למשל יודעת לבנות אתרים אבל את האתר הזה בנתה לי עדי כי היא מעצבת הרבה יותר טובה משאני אהיה אי-פעם. המראה של האתר תורם לחווייה של הגולשים בו (ולכן משרת אותי כבעלת האתר שרוצה שלמבקרים שלי תהיה החווייה הכי טובה שאפשר) והיה שווה לי להשקיע ביכולות המקצועיות שלה. נעזרתי גם ביועצת עסקית כדי להבין איך אני לוקחת את הידע שלי ומתרגמת אותו לתכלס, כי לבד התבחבשתי בזה יותר מדי זמן.
ב-SEO למשל, ברגע שאני מעבירה לקוח משרת זול כמו bluehost לשרת אחר, ישראלי, איכותי ואמין יותר – הלקוח אמנם משלם יותר אבל כבר קופץ במיקומים שלו בלי שעשיתי כלום. לאחד הקולגות שלי היה לקוח עם מאות עמודי מוצרים שצריך היה להזמין ולכתוב להם תיאור שיסביר ללקוחות החנות מה הם רוכשים. בעל האתר לא עשה את זה בעצמו במשך חודשים עד שהוא שכר מישהו שיעשה את זה בשבילו. מוכנות לכתיבה של תוכן ואופטימיזציה נכונה, היתה חוסכת ממנו את העיכוב של חודשים בעליית האתר שמנע ממנו למכור.
את אומרת את זה רק כי את רוצה שנשלם לך!
דווקא לא. אני כמובן אוהבת כשאנשים הופכים ללקוחות. אם אתם רוצים לבנות את האתר בעצמכם ולהיעזר בי לאחד השירותים שאני נותנת, למשל הדרכת עקרונות SEO בסיסיים לבעלי אתרים ולבלוגרים, או שאני אלמד אתכם לעבוד עם גוגל אנליטיקס וגוגל סרצ' קונסול – אני כמובן תמיד אשמח. אם אתם רוצים הפניה למעצבת, קמפיינרית או אשת מקצוע מומלצת אחרת – גם בשמחה ובאהבה.
אני כותבת את הפוסט הזה קודם כל כי הסיפור הזה מתסכל אותי. אני אשת מקצוע שמתעסקת בדיגיטל שנים, חברה קולגה של אנשים שמתעסקים בדיגיטל גם הם וכתובת של הרבה חברים שרוצים לבנות אתר. אני רואה את המחיר של חוסר תיאום הציפיות הזה. אם מישהו היה מעז לנצל את חוסר הידע ולמכור פנטזיה לא ריאלית שכזאת למישהו שיקר לליבי (נניח ההורים שלי), בלי לטרוח לתאם ציפיות – הייתי רותחת. אתם יקרים לליבו של מישהו.