Yoast הוא תוסף ה-SEO לוורדפרס הפופולרי בעולם. הוא לא הכלי שיוצר לכם את הקידום, הוא נותן לכם הערות מצוינות ומאפשר לכם לעשות דברים שלא הייתם יכולים לעשות בלעדיו, למשל להזין Meta Description בעמודים (מה שאי אפשר היה לעשות בלעדיו).
Yoast (או "יוסט" בעברית, אבל לא "יואסט") גם מדרג לכם את המאמר לפי שני פרמטרים: אופטימיזציית טקסט ואופטימיזציית SEO. בשניהם הוא נותן ציון לפי מודל רמזור: אדום זה לא טוב, כתום זה בינוני וירוק זה מעולה.
זה מביא לשאלה סופר-פופולרית בנוגע לעבודה עם יוסט: האם צריך שהאור יהיה ירוק?
התשובה מתחלקת לשניים: החלק של אופטימיזציית ה-SEO ובחלק של אופטימיזציית התוכן. בנוגע ל-SEO התשובה פשוטה: יהיה נחמד אם יהיה ירוק, אבל גם כתום זה אחלה. וכדאי גם לזכור שקידום on-site (כלומר דברים שנעשים בעמוד) זה לא כל הקידום. ומה עם התוכן?
בוט לא ילמד אותנו איך לכתוב
יאיר לפיד כתב פעם באחד הטורים שלו (ואני מצטטת מהזכרון) שהוא לא מוכן שוורד ידחף לו י' במילה "אמא", הוא יודע לאיית, תודה.
אמנם לפי כללי האקדמיה ללשון העברית כשאין ניקוד יכתבו "אימא" ולא "אמא", אבל במחילה מכבוד האקדמיה – דעו שקיים ויכוח בלשני עתיק שנים בשאלה האם השפה מוכתבת מגבוה (למשל מהאקדמיה) או מהדוברים שלה (כלומר מאיתנו). ואם אתם ממש רוצים להעמיק – מוזמנים לקרוא את הערך המפוקפק הזה באתר האקדמיה.
אבל מה הקשר "אימא", "אמא" ואתר האקדמיה ללשון העברית לאור ירוק ב-Yoast?
ל-Yoast, כפרה עליו, יש מלא כוונות טובות. הוא רוצה שהתוכן שלנו יהיה הכי טוב. הוא מעיר לי לפעמים שיש לי כמה משפטים שמתחילים באותה מילה. הוא יכול להעיר לי שיש לי יותר מדי משפטים שכתובים בלשון סביל ולא פעיל ("המדרגות נשטפו" במקום "שטפתי את המדרגות"). הוא יכול להעיר על אורכי משפטים ולהגיד שיש לי יותר מדי משפטים שמכילים יותר מ-15 מילים. שהפסקאות שלי ארוכות מדי, ועוד אמירות של מבוגר דואג.
על הדברים האלו, yoast יכולים לתת לי אור כתום – ואפילו יש לי מאמרים באתר עם אור אדום רחמנא ליצלן.
תנו לי לגלות לכם משהו: אני בתחום הזה מגיל 16 באופן מקצועי, ועוד לפני כן בתור הילדה החכמה והמעצבנת שיודעת לכתוב ויש בכל כיתה. אני מעריכה את הרצון הטוב של yoast, אבל אני לא מתכוונת לתת לבוט להעביר אותי סדנת כתיבה. לכתוב אני יודעת, תודה.
זה למשל ציון הקריאות שלו על המאמר שלי על הקטנת משקל תמונה:
לחיצה על העין תציג בטקסט את המקומות שyoast זיהה כבעייתיים. בין המשפטים ש-yoast העיר לי על שימוש בקול סביל בהם:
- "הקטנת גודל תמונה"
- "לצד פורמט התמונה, גודל התמונה, כלומר מידות התמונה בפיקסלים, משפיע מאוד על המשקל שלה. תמונות, בעיקר מאתרי סטוק, גדולות יותר משבאמת צריך – וכשמקטינים את המידות, המשקל יורד פלאים"
- "הקטנת קובץ jpg בצייר"
- "…מה שהוריד את המשקל שלה מ-12.3 מגהבייט ל-159 קילובייט."
אפשר לראות כאן (למשל בדוגמה מס' 4) לפעמים אפשר לראות שגם אם יש פועל סביל אחד במשפט, yoast יעיר עליו. בשלושת המשפטים העליונים , אני מתנצלת אבל לא זיהיתי פעלים סבילים.
לא נורא שזה לא ירוק. זה יכול להיות כתום – ובלבד שהתוכן אכן קריא. ברור, נוח, לא נתקע, מאורגן טוב בפסקאות ברורות, עם מספיק כותרות. מה זה מספיק? כלל האצבע הטכני אומר שלא כדאי שיעברו 300 מילה באתר בלי כותרת. אבל זה כלל אצבע. אם התוכן שלכם אומר משהו אחר – לכו על זה.
תמיכה של Yoast בשפה
יוסט יודע לעשות אופטימיזציית SEO בכל שפה. גם מבחינת הכתיבה, יש מקומות שהסימונים של yoast יתנהגו אחרת וידרשו דברים אחרים במעבר בין שפות., כי לשפות שונות יש חוקים שונים. Yoast גם מתורגם לעברית בצורה נפלאה. זאת רשימת השפות ש-yoast תומכים בהן באופן מיטבי. "תומכים באופן מיטבי" זאת לא מילה מדויקת, המונח הוא Feature, וקצת קשה לי לתרגם אותו. תזרמו איתי רגע.
אפשר לראות פה עברית היא לא אחת מהן. yoast הוא תוסף SEO מצוין, הכי טוב שיש כרגע לטעמי. עם זאת, את הטיפים שלהם לכתיבה בעברית צריך לקחת בעירבון מוגבל.
לא כל בולֶט ב-Yoast צריך להיות ירוק
אם אתם עדיין לא רגועים, אתם יכולים לקרוא גם את מה שכתבה מריקה ון דה רקט, מנכ"לית yoast בכבודה ובעצמה, שכתבה את זה בפוסט באתר שלהם:
2. לא כל בולט צריך להיות ירוק
עכשיו, בואו נגיד שאת מאוד רוצה שהתוכן שבדיוק כתבת ידורג גבוה. זה אומר שכל בולט בניתוח קריאות ובניתוח ה-SEO של Yoast צריך להיות ירוק? לא, לא כל בולט צריך להיות ירוק. היזהרו. אתם לא אמורים פשוט להתעלם מהמשוב מתי שבא לכם, אלא תמיד להשתמש בקומון סנס כשמבצעים אופטימיזציה.
קומון סנס זה למשל להקשיב לעצמכם ולהניח שבוט שלא עובד באופן מיטבי עם עברית לא יכול ללמד אתכם לכתוב בשפה הזאת. הוא יכול לתת לכם טיפים, וכדאי להכיר אותם. אבל מכל הסיבות שמניתי לעיל – אין לכם סיבה להתרגש אם ציון הקריאות שלכם הוא כתום או אפילו אדום – ולא ירוק.
המאמר עוזר לכם?
להורדת הצ'קליסט דברים שאתם לא יודעים שאתם לא יודעים על האתר שלכם. 18 נקודות שיעזרו לכם להביא יותר טראפיק, לידים והמרות מהאתר ולהגיע לקהלים חדשים וממוקדים. צ'קליסט פרקטי ויעיל ממש כמו המאמר הזה.
אמ;לק
לא. אין בעיה שיהיה גם כתום ואפילו אדום ובלבד שהתוכן כתוב טוב והוא מאורגן.
yoast, כפרה עליהם, לא באמת קוראים את הטקסט. יש להם טיפים של בוטים לתוכן, וההבנה שלהם איך עובדת עברית – מוגבלת. לא כל ההערות שלהם הגיוניות מאוד.