איך לצמצם משקל אתר וורדפרס

אתר כבד אומר ביצועי אתר פחות טובים ואחסון שעולה יותר. ככה תטפלו במשקל האתר: לבעלי אחסון Upress ולמי שאין לו ורוצה לדעת איך לצמצם את משקל האתר

תוכן עניינים

משקל האתר משפיע על מחיר האחסון שלנו (כתבתי פה מאמר שלם על איך לנקות מקום בשרת האחסון חסך לי מאות שקלים בשנה) וגם על מהירות טעינת האתר ועל כמות השגיאות שיש בו.

משקל האתר מורכב ממשקל כל הקבצים בו. “כל הקבצים” אומר בין היתר:

  1. התוספים שמותקנים בו
  2. התמונות
  3. המידע שיש בתוספים האלו (הרחבה בהמשך)
  4. תבניות
  5. מטמון

ועוד.

אני כותבת על וורדפרס כי זאת הפלטפורמה העיקרית שאני עובדת בה. חשוב לשמור על משקל אתר נמוך בכל פלטפורמה שהיא. לכל מערכת ניהול אתרים יש את הדרכים שלה אבל העקרונות הם אותם עקרונות.

למה משקל האתר הוא פרמטר משמעותי?

את ההסבר הזה אני מביאה מחבר שלי נתן שרגייב, שהוא בונה אתרים לתפארת וצוות טכני מצויין:

השרת שעליו מאוחסן האתר הוא כמו רכב.

רכב עם מנוע חלש, למשל טוסטוס קטן, יכול להסיע מעט מאוד משקל ודיי לאט. וגם אז יש סכנה ליפול ולהפגע קשה.

מצד שני ריינג’רובר יכול להסיע יותר משקל, יותר אנשים, יותר מהר, וגם אם עושים תאונה סביר שכל עוד כולם חגורים (יש גיבויי עדכני) הכל יהיה בסדר.

לטוסטוס מאוד משנה אם הרוכב שמן או רזה (קל או כבד), לג’יפ זה לא משנה.

בהקבלה לאתרים, אחסון חלש וקטן משמעו יחידה קטנה ומוגבלת על מחשב של מישהו (חברת שרתים למשל) שלא יכולה לעבד ולהעביר ממקום למקום כמויות גדולות של דאטה במהירות גבוהה.

לפעמים הדרישה למהירות ו\או כמות מידע – גדולה ממה שהאחסון יכול לספק ואז יש קריסה. יש שגיאות באתר. השגיאות הנפוצות ששקשורות לאחסון הן 501 ו-502. בפועל זה אומר שבגלל השרת – אי אפשר להגיע לעמודים.

אחסון חזק, יציב ומהיר משמעו יחידה חזקה וגדולה יותר. זה מאפשר להנגיש את האתר להרבה אנשים, גם אם הוא אתר כבד. האתר גם יעבוד טוב ומהר וללא קריסות.

שגיאה באחסון אתר
שגיאה באחסון אתר וורדפרס. מזה אנחנו מנסים להימנע.

הדרך הכי טובה לעזור לשרת שלנו הוא לא לרכוש אחסון מצ’וקמק ב-4 דולר. אחסון טוב הוא השקעה של כמה עשרות או מאות שקלים בשנה, אבל זה משתלם. אם יש לכם שרת מצ’וקמק – גם האתר הכי רזה לא יצליח להביא ביצועי SEO טובים, ולא בגלל המשקל.

דרך נוספת לעזור לשרת לעבוד יותר טוב ולעשות פחות שגיאות היא לשמור על משקל אתר תקין.

איך לבדוק כמה שוקל אתר?

רוב אתרי התדמית והחנויות, כאלו שמכילים עמודים, מוצרים ובלוג, לא אמורים לשקול יותר מג’יגהבייט אחד. יש אתרים גדולים שתהיה להם סיבה טובה לשקול יותר, אבל רוב רובם המכריע של הלקוחות שלי – אתרי איקומרס או אתרים שמציעים שירותים – שוקלים בין 500MB ל-900MB.

הדרך הכי טובה לבדוק כמה שוקל אתר הוא דרך האחסון. אם אין לכם גישה לאחסון – יש לכם בעיה. אם יש לכם גישה למי שמאחסן את האתר – מצבכם יותר טוב.

אם אתם מנסים להפחית את משקל האתר, אתם יכולים לפנות בהתחלה לשני החשודים המידיים:

  1. גיבויים של האתר, דרך האחסון ודרך תוספי גיבוי כמו updraft
  2. מדיה (תמונות)

שני דברים נוספים שאפשר למחוק הם מטמון ותוספים כבויים.

בדיקת משקל הקבצים דרך אחסון יופרס

בכל אחסון אפשר לראות כמה שוקל האתר.

ככה למשל אפשר לראות את זה באחסון cloudways, האחסון השני שאני משתמשת בו. הם לא מפורטים כמו Upress בקטע הזה, אבל הם עולים הרבה פחות, מהירים, תמיכה טכנית מוש והאתרים שמאוחסנים בהם מביאים ביצועים פצצה. אם אתם עוברים אליו דרך הקישור שלי, אתם מקבלים 25$ הנחה.

באחסון Upress, שהוא האחסון הכי יקר בישראל אבל הכי נוח ביקום (ממשק ברור מאוד, ובעברית!), אפשר לראות כמה כל אתר שוקל. (הקופון UP05ROSAR יסדר לכם 5% הנחה על אחסון)

משקל אתר Upress

כשרוצים לבדוק כמה שוקל אתר ס פציפי, אפשר לעשות את זה תחת “סקירה כללית”->”סקירת משקל קבצים ותיקיות”.

לחיצה על “סקירת משקל קבצים ותיקיות” תביא אתכם לעמוד הזה. כאן אתם יכולים לראות את כל התיקיות מהן מורכב האתר, ולצידן בסוגריים את המשקל.

פה למשל רואים שמי ששוקל מלא הוא האתר עצמו. אין לו גיבויים ידניים כבדים, יש דאטהבייס קצת כבד – אבל לא מתקרב ל-3.2GB שהאתר שוקל ואפשר לראות בתמונה.

לשמחתנו, אפשר לללחוץ על החץ למטה ולראות ממה מורכב המשקל הזה.

פה במקור היתה תמונה עם התיקיות והמשקל שלהן, אבל מחקתי אותה בטעות ולא הצלחתי לשחזר.

בתמונה אפשר היה לראות שלושה דברים ששוקלים מלא בצורה חריגה: המטמון (cache) שוקל 689 מגהבייט; הגיבוי (updradt) ששוקל ג’יגה נקודה שלוש; והמדיה (uploads) ששוקל 854 מגהבייט.

יתר התיקיות באתר לא מגרדות את המשקל הזה. הדבר הכבד הבא הוא התוספים – 169MB. זה לא קרוב ללמעלה מ-800MB ששוקלת המדיה ושוקל המטמון.

טיפול #1 באתר כבד: מחיקת גיבויים ישנים

בכל פעם שהייתי צריכה להקטין משקל אתר, תמיד גיליתי גיבויים ישנים שאף אחד לא מחק אף פעם. הגיבויים האלו תופסים נפח או באחסון (כשהגיבוי הוא דרך האחסון) או כחלק מהאתר עצמו, כשמגבים עם תוספי גיבוי, למשל Updradt plus או All in one WP migration.

אני מתזמנת גיבוי בתוסף פעם בחודש, ואפשר גם לתזמן גיבוי בתדירות גבוהה יותר – אבל לשמור את זה למשל בגוגל דרייב או בדרופבוקס. אפשר כמובן לשמור גיבוי של האתר – באתר עצמו, אבל אז כדאי למחוק קבצי גיבוי ישנים.

באתר הלקוח הזה מחקתי 68 קבצי גיבוי ישנים, רובם בני יותר מחצי שנה, ופיניתי 1.3GB אחסון.

טיפול #2 באתר כבד: הקטנת משקל התמונות באתר

יש לי מאמר שלם על הקטנת משקל תמונה. זה אחד הדברים היותר פשוטים לביצוע. הדבר הכי פשוט הוא להתקין תוסף כיווץ תמונות כמו smush, ewww או Imagify. דבר שכדאי לעשות לפני כן הוא להקטין את מידות התמונה.

במאמר יש הרחבה על איך לעשות את זה ועל דברים נוספים שכדאי לעשות. התקנת תוסף זה הכי פשוט, הקטנת מידות התמונה זה הכי חשוב.

טיפול #3 באתר כבד: תוסף מטמון

במאמר על תוספים מומלצים לאתר וורדפרס המלצתי פה על תוספי מטמון (cache). יש תוספים שמגיעים עם האחסון, למשל EZchache שמגיע בחינם עם אחסון יופרס.

תוסף הקאש הכי טוב נקרא WProcket. הוא עולה 49$ לרשיון לשנה. הוא מזניק לי ביצועי מהירות אתר, אבל אם זה אוברקיל עבורכם – פשוט לכו על תוסף חינמי. אבל תוסף קאש הוא לא מותרות באתר, הוא הכרח.

הוא מנקה עבורכם זכרון ישן וחלקם גם מאיצים את טעינת האתר. כלומר הם לא רק טובים לכם כדי לשלם פחות על אחסון, הם גם טובים ל-SEO.

לסיכום

אחרי שמחקתי 1.3GB גיבויים ישנים ואחרי שמחקתי 869MB מטמון ישן, משקל האתר ירד בשליש מ-3.2GB ל-1.2GB. זה עדיין מלא כי תיקייה ה-uploads עדיין כבדה מאוד. יש תוסף כיווץ תמונות, אבל יש לא מעט עבודה ידנית לעשות.

ובכל זאת שני ג’יגהבייט בחצי שעת עבודה כולל צילומי מסך וכתיבת מאמר – זה מעולה.

אמ;לק

כמה אתר אמור לשקול?

רוב האתרים לא אמורים לשקול יותר מ-1GB. גם אתרים שיש בהם עמודים, בלוג וחנות ישקלו 500-900MB אם יקפידו לנקות מהם קבצים מיותרים.

מה לבדוק אם האתר שוקל מלא?

קודם לבדוק אם יש לאתר גיבויים ישנים; אח”כ את המדיה, תוספים ומטמון. המלצות לטיפול נמצאות במאמר.

רק בוורדפרס חשוב שאתר ישקול מעט?

לא. חשוב שהאתר ישקול מעט בכל פלטפורמה. אני כותבת על וורדפרס כי זאת הפלטפורמה העיקרית שאני עובדת בה. חשוב לשמור על משקל אתר נמוך בכל פלטפורמה שהיא. לכל מערכת ניהול אתרים יש את הדרכים שלה אבל העקרונות הם אותם עקרונות.

דברים שכדאי לדעת על SEO, תוכן ואתרים

לעדכונים על מאמרים חדשים

קבלו טיפים ומאמרים לקידום האתר שלכם. אני מקפידה לשלוח מיילים בתדירות שאני הייתי רוצה לקבל: קצר, ורק כשיש לי משהו חשוב להגיד.

אפשר לדבר גם פה

עצמאים חדשים?

רוצים עוד - בחינם?

להורדת הצ’קליסט דברים שאתם לא יודעים שאתם לא יודעים על האתר שלכם. 18 נקודות שיעזרו לכם להביא יותר טראפיק, לידים והמרות מהאתר ולהגיע לקהלים חדשים וממוקדים. צ’קליסט פרקטי ויעיל ממש כמו המאמר הזה.

ליאור שפירא בלוג

קורס ניהול עוסק לעצמאים מתחילים

מה צריך כדי לפתוח עוסק; הדרכים החוקיות לשלם פחות מס; תמחור כמו מקצוענים; למקסם את רואה החשבון; ועוד